Section 202

Question:  The option I obtained for my project’s site, met all of the requirements in accordance with the Section 202 NOFA published in the Federal Register on March 13, 2007, including the requirement to be extended 6 months from the deadline date of May 25, 2007.  Since the deadline date for Section 202 applications has now changed to June 15, 2007, will I have to renegotiate my option to extend 6 months from the new date of June 15, 2007?  

Answer:  Because HUD anticipates announcing the Section 202 selected applications prior to November 25, 2007, which is 6 months from the deadline date of May 25, 2007, you will not have to renegotiate your option to purchase or for a long-term leasehold or lease to extend 6 months beyond June 15, 2007.  However, your option to purchase or for a long-term leasehold must remain in effect through November 25, 2007, must state a firm price binding on the seller, and be renewable at the end of the 6 month period.  Keep in mind though that should HUD not announce the selection by November 25, 2007, in order to make sure that you still have a site under control, you should execute your renewal clause to extend the option. 
Question:  My Phase I Environmental Site Assessment (ESA) met the requirement, as stated in the SuperNOFA published in the Federal Register on March 13, 2007, of being dated no earlier than 180 days prior to the deadline date of May 25, 2007.  Will I now have to have the Phase I updated to meet the requirement of being no earlier than 180 days prior to the new deadline date of June 15, 2007? 

Answer:  As long as the Phase I Environmental Site Assessment (ESA), was prepared in accordance with the ASTM Standards E 1527-05, as amended, and was completed or updated no earlier than November 27, 2006, it will be acceptable.
Question:  What is the time frame for the logic model reporting under Section 202?

Answer:  The time frame is from the initial award until the project is finally closed. 

Question: Under Rating Factor 3(c), is it possible for a project in a minority neighborhood to get the full 10 FHEO points if it demonstrates that it will improve the level, quality and affordability to minority elderly or minority persons with disabilities?  Projects are often penalized 5 points if they are located in a minority neighborhood.

Answer: The answer is yes, it is possible.  It would depend on such factors as whether there is a need for the housing in the area and there is relatively little other subsidized housing; whether the project is to be the first Section 202 project in the neighborhood and/or is part of ongoing private investment in the neighborhood; or part of a neighborhood revitalization plan undertaken by the local jurisdiction; or the project is part of the Consolidated Plan's Annual Plan or is a tool for addressing impediments identified in the jurisdiction's Analysis of Impediments to Fair Housing Choice (AI); or there are sufficient and comparable units outside of the minority/racially-mixed area that will be available to minority elderly or minority persons with disabilities, thus providing housing choices for those elderly minority persons or minority persons with disabilities who live inside and outside minority communities.  The reviewer will look at these factors to determine whether the project will promote a greater choice of housing opportunities for minority elderly persons/persons with disabilities and whether it will affirmatively further fair housing.

Question: It was mentioned during the satellite broadcast that the application can receive two points if the Grant Survey was completed.  Is this accurate?
Answer:  No, it was inadvertently stated that two points will be awarded for completing Form HUD 2994-A, You Are Our Client Grant Application Survey.  No points will be awarded.

Question: During the satellite broadcast, it was stated that that Rating Criteria 1a was increased to 15 points for 202 and 811 as well as Rating Criteria 3 c for FHEO being decreased to 8 points for 202 and 811.  Are both being reduced for both Rating Criteria (NOFA only states changes in 202 not 811)?

Answer: The changes to Rating Factors 1a and 3c apply to both 202 and 811.  A technical correction to the SuperNOFA making the point changes to Section 811 Supportive Housing for Persons with Disabilities Program was published in the Federal Register on May 11, 2007.
Question: Is it mandatory for a mixed finance project to include additional units?
Answer: No
Question:  The Sponsor has prior experience serving elderly and the Co-Sponsor doesn’t have elderly experience but has other experience (serving minority families).  The NOFA says the Sponsor or Co-Sponsor has to have experience.  Does this mean that the application isn’t rejected as a whole but the Co-Sponsor is rejected & not rated for anything or can you now rate them on other criteria?

Answer: As long as the Sponsor has experience in providing housing or services to the elderly, the application will be accepted (provided other requirements of the NOFA are met) and the Co-Sponsor will not be rejected.  Both parties will still be rated on other criteria.
Question:  Is it true that only one application will be accepted per HUD office?  If true, can there be one 202 and one 811?  Also, will the approval be for a HUD office or a HUB?
Answer:  Each HUD office selects as many applications as they can out of the funds allocated to each office.  However, after each office has selected as many applications as possible, any remaining funds are available first to the Hubs and then to HUD Headquarters.  The Hubs will make selections based on the highest rated application remaining in all of their Program Centers.  To ensure equal distribution of the remaining funds, only one application will be selected per Program Center during each round of selection.  Only if funds are available after a round of selection can a Program Center have more than one application selected from the remaining funds. Any funds remaining after the Hubs selection process are then available to HUD Headquarters for use in selecting additional projects.  HUD Headquarters will apply the same selection process as used by the Hubs as described above. 

Section 811
Question:  The option I obtained for my project’s site, met all of the requirements in accordance with the Section 811 NOFA published in the Federal Register on March 13, 2007, including the requirement to be extended 6 months from the deadline date of May 24, 2007.  Since the deadline date for Section 811 applications has now changed to June 21, 2007, will I have to renegotiate my option to extend 6 months from the new date of June 21, 2007?  

Answer:  Because HUD anticipates announcing the Section 811 selected applications prior to November 24, 2007, which is 6 months from the deadline date of May 24, 2007, you will not have to renegotiate your option purchase or for a long-term leasehold to extend 6 months beyond June 21, 2007.  However, your option to purchase or for a long-term leasehold must remain in effect through November 24, 2007, must state a firm price binding on the seller, and be renewable at the end of the 6 month period.  Keep in mind though that should HUD not announce the selection by November 24, 2007, in order to make sure that you still have a site under control, you should execute your renewal clause to extend the option.  
Question:  My Phase I Environmental Site Assessment (ESA) met the requirement, as stated in the SuperNOFA published in the Federal Register on March 13, 2007, of being dated no earlier than 180 days prior to the deadline date of May 24, 2007.  Will I now have to have the Phase I updated to meet the requirement of being no earlier than 180 days prior to the new deadline date of June 21, 2007? 

Answer:  As long as the Phase I Environmental Site Assessment (ESA), was prepared in accordance with the ASTM Standards E 1527-05, as amended, and was completed or updated no earlier than November 26, 2006, it will be acceptable.

Question:  What is the time frame for the logic model reporting under Section 811?

Answer:  The time frame is from the initial award until the project is finally closed.
Question: Under Rating Factor 3(c), is it possible for a project in a minority neighborhood to get the full 10 FHEO points if it demonstrates that it will improve the level, quality and affordability to minority elderly or minority persons with disabilities?  Projects are often penalized 5 points if they are located in a minority neighborhood.

Answer: The answer is yes, it is possible.  It would depend on such factors as whether there is a need for the housing in the area and there is relatively little other subsidized housing; whether the project is to be the first Section 811 project in the neighborhood and/or is part of ongoing private investment in the neighborhood; or part of a neighborhood revitalization plan undertaken by the local jurisdiction; or the project is part of the Consolidated Plan's Annual Plan or is a tool for addressing impediments identified in the jurisdiction's Analysis of Impediments to Fair Housing Choice (AI); or there are sufficient and comparable units outside of the minority/racially-mixed area that will be available to minority elderly or minority persons with disabilities, thus providing housing choices for those elderly minority persons or minority persons with disabilities who live inside and outside minority communities.  The reviewer will look at these factors to determine whether the project will promote a greater choice of housing opportunities for minority elderly persons/persons with disabilities and whether it will affirmatively further fair housing.

Question: It was mentioned during the satellite broadcast that the application can receive two points if the Grant Survey was completed.  Is this accurate?
Answer:  No, it was inadvertently stated that two points will be awarded for completing Form HUD 2994-A, You Are Our Client Grant Application Survey.  No points will be awarded.

Question: During the satellite broadcast, it was stated that that Rating Criteria 1a was increased to 15 points for 202 and 811 as well as Rating Criteria 3 c for FHEO being decreased to 8 points for 202 and 811.  Are both being reduced for both Rating Criteria (NOFA only states changes in 202 not 811)?

Answer: The changes to Rating Factors 1a and 3c apply to both 202 and 811.  A technical correction to the SuperNOFA making the point changes to Section 811 Supportive Housing for Persons with Disabilities Program was published in the Federal Register on May 11, 2007.
Question: Is it mandatory for a mixed finance project to include additional units?
Answer: No
Question:  The Sponsor has prior experience serving persons with disabilities and the Co-Sponsor doesn’t but has other experience (serving minority families).  The NOFA says the Sponsor or Co-Sponsor has to have experience.  Does this mean that the application isn’t rejected as a whole but the Co-Sponsor is rejected & not rated for anything or can you now rate them on other criteria?

Answer: As long as the Sponsor has experience in providing housing or services to persons with disabilities, the application will be accepted (provided other requirements of the NOFA are met) and the Co-Sponsor will not be rejected.  Both parties will still be rated on other criteria.
Question:  We are about to close on a private residential house from an owner-occupant in the hopes of developing a three unit 811 group home.  Do we have to provide written statements at the closing for the owner to sign that acknowledges they are transferring/selling the property to us of their own free will?  Do we have to note the FMV?
Answer:  Prior to executing an agreement to purchase the property, the applicant (buyer) must provide a written notice to the seller (present owner-occupant) indicating that the applicant does not have the power of eminent domain and that it will not be able to buy the property if negotiations fail to result in an amicable agreement.  The applicant must also inform the seller, in writing, of its estimate of fair market value of the property.  The applicant is not required to obtain an appraisal, but he/she must be able to provide reasonable evidence of the basis for the estimate.

Question: In the event that residents require live-in aids, will the occupant limit of six apply?
Answer: Under the Section 811 Supportive Housing for Persons with Disabilities program, the occupancy limit of six refers to the maximum number of persons with disabilities who are permitted in a group home.  It is not anticipated that a live-in aide will be needed in a group home setting.  However, group homes are permitted to house a  resident manager if proposed at the application stage.  

Question:  Is it true that only one application will be accepted per HUD office?  If true, can there be one 202 and one 811?  Also, will the approval be for a HUD office or a HUB?
Answer:  Each HUD office will select as many applications as they can out of the funds allocated to each office.  However, after each office has selected as many applications as possible, any remaining funds are available first to the Hubs and then to HUD Headquarters.  The Hubs will make selections based on the highest rated application remaining in all of their Program Centers.  To ensure equal distribution of the remaining funds, only one application will be selected per Program Center during each round of selection.  Only if funds are available after a round of selection can a Program Center have more than one application selected from the remaining funds. Any funds remaining after the Hubs selection process are then available to HUD Headquarters for use in selecting additional projects.  HUD Headquarters will apply the same selection process as used by the Hubs as described above. 
