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QUESTIONS AND ANSWERS
SuperNOFA: Continuum of Care Follow-up
Office of Community Planning and Development

U.S. Department of Housing and Urban Development

2007
1. Regarding Continuum goals and accomplishments in Exhibit 1 (Charts N and U) -Are these referring to "community-wide" goals/accomplishments OR only 
            HUD  McKinney-Vento funded program goals/accomplishments?
For Chart N CoC Plan, Objectives and Action Steps provide local action steps and measurable achievements for attaining each of the five national HUD objectives listed.  For Objective 1, Create new PH beds for chronically homeless, the beds created may be McKinney-Vento funded or from other sources.  Objectives 2, 3 and 4 (increasing length of stay in PH, increasing persons moving from TH to PH and increasing percentage of homeless persons employed at exit to at least 18%) will be measured through APR reporting.  Therefore, they must be a reflection of McKinney-Vento funded CoC programs.  Objective 5, ensuring the CoC has a functional HMIS system, may be met through McKinney-Vento funded HMIS projects as well as HMIS projects from other sources.
2. Chart U, CoC Achievements, asks for a report on progress made on our Chart N from last year, regarding the five HUD mandated objectives. If we also provided the optional “Other Objectives” in 2006, are we now required to report only on the HUD mandated objectives in Chart U? 
That is correct. For Chart U, CoC Achievements, you are required to report back on the 12-month measurable achievements proposed in Chart N of your 2006 application that address HUD’s five main objectives.  Please also remember to explain the reasons for not meeting one or more of your measurable achievements proposed in your 2006 application for the HUD objectives.  We ask you to describe any obstacles so HUD has an understanding of the issues your CoC is facing.  In addition, it is your option to respond to the question at the bottom of the chart to describe your CoC’s most significant accomplishments over the past 12 months.  This may correspond to one of the HUD objectives or a separate local CoC objective.  
3. We are in the Hold Harmless Need (HHN) status and are going to reallocate funds in Chart R (Reallocation Chart) to a new SHP permanent housing project. How do we identify that new project in the Priority Chart Q?
Any new permanent housing project that is created through hold harmless reallocation on Chart R should be listed on the Chart Q Priority List as a new project under the program and component to which you are applying.  For example, if it is a Shelter Plus Care Tenant-Based rental assistance (TRA) project, it should list the applicant, sponsor and project names and its priority ranking, with the requested amount, 5 year term and TRA listed under the new S+C column.  The information on the Chart Q Priority List must match the corresponding entry on the Reallocation Chart R, Section 5 (Newly Proposed Permanent Housing Projects in the 2007 Competition.)  Don’t forget that funds reallocated from Chart R cannot be used for a Samaritan Bonus project.   
4. Part IV of Exhibit 1, CoC Performance, is related to past performance through renewal projects. If we have no renewal projects this year, how can we score better in the housing Performance and the Mainstream Programs/ Employment Charts? 
If your CoC does not have any renewals in this year’s competition, Charts W and X under the performance section have boxes to check to indicate your non-renewal status.  Please check the appropriate box for no renewals on each of these performance charts.  HUD will take the fact that you have no renewals to judge performance into consideration.  
5. What areas of the SF 424 are applicable for the SNAPS application?
The SF 424 Application for Federal Assistance is laid out a little differently this year.  The following are the sections of the form that must be completed for a CoC project application: 

· Item 2.  Type of Application

· Item 8.  Applicant Information, all sub items 8a to 8f must be completed. Sub Item 8e, Organizational Unit should be split between Dept. name and Division name if the applicant is a sub entity of a larger organization. 

· Item 9. Type of Applicant

· Item 10. Name of Federal Agency (for which assistance is being requested

· Item 11. Catalog of Federal Domestic Assistance Number (of the program for which assistance is being requested)

· Item 16. Congressional Districts

· Item 20. Applicant Delinquent on Federal Debt? (If “Yes”, provide explanation.)
6. We have a new SRO being prepared for application. The applicant is in the process of fund raising for the capital development of the project. The applicant stands committed to raising the funds. Can we utilize a letter from the organization stating that they will raise the required capital funding to show leveraging for the project?
No, a letter merely committing to raise funds will not demonstrate leveraging in hand.  First, remember that the CoC’s total leveraging amount in Exhibit 1 is rolled up from each project Exhibit 2, Part F.  The instructions for Part F state that your CoC should provide information only for contributions for which you have a written commitment in hand at the time of application.  Part F will ask you to provide: the type of contribution, the source of contribution, whether the source is government or private, the date of written commitment and the value of the written commitment.  This information must be provided in order to receive HUD recognition of leveraging in the application.   
7. If an organization in the local continuum is part of a national organization, is it necessary that the Code of Conduct also be submitted and posted for local listing?
Yes, the sub-division or local chapter of a large national organization must have a code of conduct on file with HUD that corresponds to their local operations.  The General Section of the SuperNOFA provides that if an organization currently has its current version of the code of conduct on file with HUD from a prior NOFA, it is not required to resubmit it.  The HUD web site lists those on file, and can be accessed through the HUD Grants page at http://www.hud.gov/grants/index.cfm. If your code of conduct is not listed on this site, you must submit one with your application this year. 

8. What costs does HUD consider as eligible housing activities when used to calculate the housing vs. services ratio to determine the Housing emphasis points?
The eligible housing activities that HUD uses to determine the Housing emphasis points include: acquisition, rehabilitation, new construction, leasing, operations, and rental assistance.

In no case are HMIS or Administration activities counted in the calculations.

SHP leasing is considered only when leasing is used in connection with housing homeless individuals and families. 

9. If the CoC is in preliminary pro-rata need (P/PRN) status, can it reduce a renewal project in order to reallocate funds to a new PH project? Will the reduced renewal project maintain its renewal status?
Yes, the CoC can reduce a renewal project in order to reallocate funds. Yes, the reduced renewal project will maintain its renewal status. 

10. If an SHP applicant initially applies for a two-year grant term, can that applicant, during the eligible “renewal year”, apply for a three year grant term? If so, can the applicant also increase the amount of the grant, or will the applicant be required to “do more with less?”
A renewal grant can request 1, 2, or 3 years of funding, as long as the grant term increase does not cause the CoC to exceed its pro rata need.

If your continuum has a Hold Harmless status, any request beyond 1-year will cause the CoC to exceed its pro rata need.

If your continuums do NOT have Hold Harmless status, there is room to increase the SHP renewal grant terms by 2 or 3 years.

Please note that the amount an applicant may request for activities eligible for the renewal in an existing project, i.e., leasing, operations, supportive services, and administration, is based on the average annual amount of the grant being renewed as approved by HUD for these activities in the existing grant’s Technical Submission. 

11. What is the difference between the 65-point threshold and the 86-point threshold?
The 65-point threshold is established in the Continuum of Care (CoC) NOFA and is the minimum overall score that a CoC must receive to qualify for any funding.   The CoC plan score is combined with 40 points for need to establish the overall score.  The CoC plan score must be at least 25 (out of 60) in order for a CoC to meet the 65-point threshold requirement for funding.  
The 86-point threshold represents the 2006 national funding line.  The funding line changes each year based on the appropriation amount, the number of new and renewal projects, and CoC scores.  

The national funding line has ranged between 78 and 86.   A comparison of year-to-year funding lines is not recommended due to changes in the NOFA and scoring emphasis.  However, the national funding line has risen over the past several years. 

In order for a CoC to receive funding for all new and renewal projects within its Final Pro Rata Need, the CoC must score above the national funding line each year.  If the CoC’s score is below the national funding line, but at least  65 points, the CoC will receive one year of funding for the renewal projects (SHP, HMIS and S+C) and new HMIS projects that receive 40 need points.  

Additionally, new permanent housing project(s) (non-Samaritan Bonus) created by any CoC in Hold Harmless Need (HHN) status that utilizes HHN Reallocation will receive one year of funding if the CoC scores the minimum 65 points.  Note:  no funding will be provided for Samaritan Bonus projects or projects not created through HHN Reallocation if the CoC scores below the national funding line. 

12. What are the steps recommended by HUD to successfully consolidate McKinney-Vento grants?
HUD is developing a training product that will provide a detailed set of instructions on how and which grants may be consolidated. We anticipate that the training will be available sometime during the summer of 2007. Currently our best guidance is in the Program Operating Instructions provided to the Field Office (FO). Please contact them for those instructions. Generally, the best time to consolidate awards is immediately after the announcement of the CoC awards.  Unfortunately because the 2006 announcements essentially are colliding with the 2007 NOFA publication and application due dates, there will probably not be enough time for the FO or CoCs to get these amendments properly developed, reviewed, approved and placed on a 2007 priority list. We would encourage CoCs to wait for the training before submitting their requests for consolidation grant amendments.
13. Can a City apply to be a fiscal agent for an SHP and/or an S+C grant and will our CoC be awarded credit in Exhibit 1 for having a fiscal agent? 
Some people may have gotten the impression that the Governance Chart questions in last year’s application were leading to the requirement for a CoC to have a fiscal agent this year. Not so. HUD continues to ask questions related to governance. But the purpose is to get a better national view of a CoC’s capacity to have an independent decision making body that could become a fiscal agent. We need to understand this as we develop consolidation legislative recommendations for the administration.

14. If our CoC pulls money from several different projects, which happen to have different expiration dates, through reallocation, can we add all the money together to create one new SHP project?  And what operating start and end dates must this new grant have?
Yes reallocation may be accomplished by either taking all or a portion of the annual renewal amount from one or more SHP grants and using those funds to create one (or more) new permanent housing projects. The operating year for this new project will be based on its execution date if it is a S +C grant, and the date operating/supportive service and or leasing costs are incurred if it is an SHP grant. The date attached to the original renewal grants are no longer tied to the funds. 
15. If we submit a renewal project in the 2007 application with a three-year term, how will it be funded if our final score is above the national funding line? How will it be funded if our final score is below the national funding line? 
If a CoC has sufficient PRN and it scores above the national funding line, the three year renewal will be fully funded.

However, if a CoC does not have enough PRN, the amount by which they exceed the PRN will be deducted from the last grant that is above its PRN amount. For example, if the third year of the renewal grant placed on the priority list with a $100K PRN limit, caused the list total to exceed the CoC’s PRN by $10,000, then because HUD funds from the top of the priority list down, when the $100K point is reached, any grant straddling that line would be reduced by $10,000. Depending on the amount of the excess, sometimes more than just a portion will be reduced. Sometimes the entire grant will fail to get funded plus others right above it.  

In the instance, if this same continuum scored below the national funding line but more than the 65 points, the three year renewal would be funded for one year only. Projects scoring below 65 will not be funded.

 
16. Chart AA “Participation in Energy Star” asks for the percentage of CoC projects listed on the Priority Chart (Q) using Energy Star appliances. Are there any specific types of projects that should not be included in the calculations? Is Chart AA scored in the CoC application?

No, any project on the priority list using Energy Star products may be included in the calculations regardless of activities in the project funded by McKinney-Vento. If the two questions are not answered the CoC will lose credit. The aim here is to encourage HUD grantees to begin to pay attention to energy conservation.
17. We are in Hold Harmless Need (HHN) status and want to reallocate funds in the Chart R to a new permanent housing SHP project. Are we limited to the type and percentage of supportive services we allocate to the project (i.e., do the Samaritan limits on case management service apply)?
In a CoC HHN status, a new SHP permanent housing project identified in Chart R, there are no limits (unlike a Samaritan Bonus project) on the type and amount of services in the project.  Please see the following chart.      

	Must be  New PH
	YES

	Limits on Service Type/Amount
	NO

	Can be added to Samaritan Project
	NO


18. The CoC Exhibit 1 instructions for Chart I on the Housing Inventory state:  “List all projects that are fully funded but not yet available for occupancy, as of January 31, 2007.”  Normally we would include the beds from the previous CoC application. Since the 2006 awards were not announced until after January 31, 2007, can we list them as new beds under development, if they are fully funded?  
Even though the 2006 CoC awards were not announced until after January 31, 2007, CoCs should include beds in those awarded grants in the Under Development section of the Housing Inventory Chart (Chart I), if they are fully funded. 

           

19. How should a CoC that conducted the Point in Time (PIT) count in January 2007 complete the Homeless Populations and Subpopulations Chart (Chart K) for the number of the households without dependent children and the number of household with dependent children, since the count was conducted before the NOFA was published? 
Refer to the following chart to determine how to report data collected during the 2007 PIT count.

	2007 Chart K fields: 

	# of Households with Dependent Children


	# of Persons in Households with Dependent Children


	# of Households without Dependent Children


	# of Persons in Households without Dependent Children



	What to report if using 2006 categories 

	Report the # of Families with Children


	Report the # of Persons in Families with Children


	Report the # of Single Individuals


	Report the # of Single Individuals




20. What constitutes participation in HMIS? Is participation in the point-in-time count considered participating in HMIS?
Participation in the Point in Time (PIT) count does not constitute participation in HMIS.  Participation in HMIS is defined as collection and reporting of client level data either through direct data entry into the HMIS or into an analytical database that includes HMIS data at least annually.  

21. The HMIS section M-4 asks for questions on the number of client records entered into the CoC HMIS database.  Is this by each year or cumulatively over years?
The chart should reflect the number of client records entered into the HMIS each year. It should not reflect the cumulative total of records entered over the years.
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