
Questions and Answers 

 
Section 202/811 

Question:  The option I obtained for my project’s site, met all of the requirements in 
accordance with the Section 202 NOFA posted on September 1, 2009, including the 
requirement to be extended 6 months from the deadline date of November 13, 2009.  
Since the deadline date for Section 202 applications has now changed to December 14,0 
2009, will I have to renegotiate my option to extend 6 months from the new date of 
December 14, 2009?   
 
Answer:  Because HUD anticipates announcing the Section 202 selected applications 
prior to May 13, 2010, which is 6 months from the deadline date of November 13, 2009, 
you will not have to renegotiate your option to purchase or for a long-term leasehold or 
lease to extend 6 months beyond December 14, 2009.  However, your option to purchase 
or for a long-term leasehold must remain in effect through May 13, 2010, must state a 
firm price binding on the seller, and be renewable at the end of the 6 month period.  Keep 
in mind though that should HUD not announce the selection by May 13, 2010, in order to 
make sure that you still have a site under control, you should execute your renewal clause 
to extend the option.  
 
Question:  My Phase I Environmental Site Assessment (ESA) met the requirement, as 
stated in the NOFA posted on September 1, 2009, of being completed within one year of 
the deadline date of November 13, 2009.  Will I now have to have the Phase I updated to 
meet the requirement of being completed within one year of the new deadline date of 
December 14, 2009?  
 
Answer:  As long as the Phase I Environmental Site Assessment (ESA), was prepared in 
accordance with the ASTM Standards E 1527-05, as amended, and was completed or 
updated no earlier than November 14, 2008, it will be acceptable. 
 
 
Question: A technical correction to the NOFA has been posted, do I need to download 
the application and complete a new application? 
 
Answer: Applicants who previously submitted an application may elect to revise their 
application and submit a new one.   However, applicants electing this option do not have 
to download a new application.  Applicants submitting a revised application should 
remember that they must also refax materials that were faxed with the first application 
using the form HUD 96011 as the cover page to any facsimile transmissions. Applicants 
must also remember that they must use the facsimile cover page form associated to the 
application package they are submitting.  If an applicant chooses to download a new 
application package from Grants.gov and start a new application for submission, they 
must use the facsimile cover page form (form HUD 96011) from the application they 
have prepared for submission. 
 



Question: If program closed and I had previously submitted my application, do I have to 
resubmit an application to be in the competition? 
 
Answer: Applicants that previously submitted an application and do not want to modify 
their submission, do not have to do anything. HUD has retained the previously submitted 
applications. Any new submissions will be considered part of the same competition, only 
with a new revised deadline date. 
 
Question: If I previously submitted an application and I submit a revised application, 
which will HUD review? 
 
Answer: HUD will review the last submission received and validated by Grants.gov 
prior to the deadline date and in accordance with HUD’s 2009 Grace Period policy.  
 
Question:  If I previously submitted faxes, why do I have to resubmit the faxes if I 
submit another application? 
 
Answer:  As stated earlier, applicants, making a change in their application must 
resubmit an entirely new application with all attachments and faxes for an application to 
be a complete new submission.  HUD matches fax transmittals to applications after the 
application is received and validated from Grants.gov.  Previously submitted faxes have 
already been associated to the prior application submission, so new submissions require 
new fax transmissions. Applicants should carefully review the instructions found in the 
technical correction. 
 
Question: Can I submit just the updated pages to my application? 
 
Answer:  No. HUD requires that any revised submission be complete applications 
including any facsimile transmissions and attachments. 
 
Question: If I had not submitted an application before can I submit one now? 
 
Answer: If you have not sent in a previous application you can elect to submit an 
application during this application period. Applications must be received and validated by 
Grants.gov prior to the application deadline date consistent with HUD’s Grace Period 
policy.  Applicants should carefully read the General Section and technical correction to 
ensure they have allowed adequate time for the Grants.gov registration process and for 
the submitted application to be processed by Grants.gov.  Grace period information and 
requirements for timely receipt are found in the General Section and Program Section of 
HUD’s NOFA. 
 
Question:  Your response to the question above as to whether a Phase I ESA would have 
to be updated to meet the requirement of being completed within one year of the new 
deadline date of December 14, 2009, was that as long as it was prepared in accordance 
with the ASTM Standards E 1527-05, as amended, no earlier than November 14, 2008, it 
would be acceptable.   Based on this, would the Phase I ESA still have to be updated if it 



was completed more than 180 days but less than one-year prior to the application due 
date? 
 
Answer:  As stated in the NOFA, the Phase I ESA must be updated, pursuant to Section 
4.6 ASTM Standard E 1527–05, if it was completed more than 180 days but less than 
one-year prior to the application due date. 
 



 
Questions and Answers 

 
Section 202/811 

Question:  The option I obtained for my project’s site, met all of the requirements in 
accordance with the Section 811 NOFA published on September 1, 2009, including the 
requirement to be extended 6 months from the deadline date of November 16, 2009.  
Since the deadline date for Section 811 applications has now changed to December 17, 
2009, will I have to renegotiate my option to extend 6 months from the new date of 
December 17, 2009? 
 
Answer:  Because HUD anticipates announcing the Section 811 selected applications 
prior to May 16, 2010, which is 6 months from the deadline date of December 17, 2009, 
you will not have to renegotiate your option purchase or for a long-term leasehold to 
extend 6 months beyond December 17, 2009.  However, your option to purchase or for a 
long-term leasehold must remain in effect through May 17, 2010, must state a firm price 
binding on the seller, and be renewable at the end of the 6 month period.  Keep in mind 
though that should HUD not announce the selection by May 17, 2010, in order to make 
sure that you still have a site under control, you should execute your renewal clause to 
extend the option.   
 
Question:  My Phase I Environmental Site Assessment (ESA) met the requirement, as 
stated in the SuperNOFA published in the Federal Register

 

 on September 1, 2009, of 
being completed within one year of the deadline date of November 16, 2009.  Will I now 
have to have the Phase I updated to meet the requirement of being completed within one 
year of the new deadline date of December 17, 2009?  

Answer:  As long as the Phase I Environmental Site Assessment (ESA), was prepared in 
accordance with the ASTM Standards E 1527-05, as amended, and was completed or 
updated no earlier than November 17, 2008, it will be acceptable 
 
 
Question: Because a technical correction to the NOFA has been posted, do I need to 
download the application and complete a new application? 
 
Answer: Applicants who previously submitted an application may elect to revise their 
application and submit a new one.   However, applicants electing this option do not have 
to download a new application.  Applicants submitting a revised application should 
remember that they must also refax materials that were faxed with the first application 
using the form HUD 96011 as the cover page to any facsimile transmissions. Applicants 
must also remember that they must use the facsimile cover page form associated to the 
application package they are submitting.  If an applicant chooses to download a new 
application package from Grants.gov and start a new application for submission, they 
must use the facsimile cover page form (form HUD 96011) from the application they 
have prepared for submission. 
 



Question: If program closed and I had previously submitted my application, do I have to 
resubmit an application to be in the competition? 
 
Answer: Applicants that previously submitted an application and do not want to modify 
their submission, do not have to do anything. HUD has retained the previously submitted 
applications. Any new submissions will be considered part of the same competition, only 
with a new revised deadline date. 
 
Question: If I previously submitted an application and I submit a revised application, 
which will HUD review? 
 
Answer: HUD will review the last submission received and validated by Grants.gov 
prior to the deadline date and in accordance with HUD’s 2009 Grace Period policy.  
 
Question:  If I previously submitted faxes, why do I have to resubmit the faxes if I 
submit another application? 
 
Answer:  As stated earlier, applicants, making a change in their application must 
resubmit an entirely new application with all attachments and faxes for an application to 
be a complete new submission.  HUD matches fax transmittals to applications after the 
application is received and validated from Grants.gov.  Previously submitted faxes have 
already been associated to the prior application submission, so new submissions require 
new fax transmissions. Applicants should carefully review the instructions found in the 
technical correction. 
 
Question: Can I submit just the updated pages to my application? 
 
Answer: No. HUD requires that any revised submission be complete applications 
including any facsimile transmissions and attachments. 
 
Question: If I had not submitted an application before can I submit one now? 
 
Answer: If you have not sent in a previous application you can elect to submit an 
application during this application period. Applications must be received and validated by 
Grants.gov prior to the application deadline date consistent with HUD’s Grace Period 
policy.  Applicants should carefully read the General Section and technical correction to 
ensure they have allowed adequate time for the Grants.gov registration process and for 
the submitted application to be processed by Grants.gov.  Grace period information and 
requirements for timely receipt are found in the General Section and Program Section of 
HUD’s NOFA. 
 
Question:  Your response to the question above as to whether a Phase I ESA would have 
to be updated to meet the requirement of being completed within one year of the new 
deadline date of December 17, 2009, was that as long as it was prepared in accordance 
with the ASTM Standards E 1527-05, as amended, no earlier than November 17, 2008, it 
would be acceptable.   Based on this, would the Phase I ESA still have to be updated if it 



was completed more than 180 days but less than one-year prior to the application due 
date? 
 
Answer:  As stated in the NOFA, the Phase I ESA must be updated, pursuant to Section 
4.6 ASTM Standard E 1527–05, if it was completed more than 180 days but less than 
one-year prior to the application due date. 
 


