FY09 ROSS-SC FAQ 

(READ THIS FIRST, then email anice@hud.gov)
Q – What qualifies as a “project”
A - 13. Project for a PHA means group of properties as defined in PIH Notice 2007-28, "Changes in the Project Numbering System and Process for Requesting Changes in Project Identifications"

“The term ‘new project number’ will refer to the new project number that will be assigned to each AMP. Henceforward, the terms ‘AMP,’ ‘project,’ and ‘new project number’ will be synonymous." These projects are identified in PIC with 11-digit codes.

For tribes/TDHEs funded through the 1937 Housing Act, a project is identified by the 11- digit project code. For tribes/TDHEs funded by NAHASDA, a project is identified by an official project name. If there is not an official project name in use, please develop a unique project identifier that can be used in this application and future applications.

Q – I was funded for all of my developments/projects/AMPs in 2008, can I apply for more SCs this year?

A – compare with your 2008 funded 52768 – Any AMPs/developments/projects that were on the funded 52768 cannot be funded in 2009.  If ALL of your projects were funded in 2008, then NO applicant may be funded to serve them in 2009.  
Q – What’s the Competition ID needed on the SF-424 Question 13?
A - Competition ID: ROSS-SC25 
Q – I’m a Local Resident Association, can I be funded?
A – If you were funded in 2008, you may not be funded in 2009.  If you were not funded in 2008, you may apply to serve the projects that you serve as long as it is not already being served by a FY08 ROSS-SC grant.
Q – Can ROSS and PH FSS serve the same residents?

A - The issue with ROSS and PH FSS serving the same families has changed as of the FY08 ROSS-SC NOFA.  Prior to FY08, ROSS paid for services, so it made sense for HAs with both to serve families from both.  There was not necessarily any "enrollment" in ROSS like FSS, so FSS families could just access the services paid for by ROSS that went towards the goals on their FSS CoP.  

However, starting in FY08, the ROSS program funds ONLY service coordinator positions (plus a little admin and a little training for the coordinator) so now, it doesn't make sense for one family to be served by both, since they are both just COORDINATING services... it would be like having two case managers.  Some ways to address this is to have ROSS-SC serve one development and FSS another or start families on ROSS and move them to FSS as a reward when they start to move toward goals, etc.  Perhaps have them on ROSS while they use up their EID time and then move to FSS.  
Q – what was the change we got an email about on 8/5/09 from Grants.gov?
A – The Logic Model originally included with the Instructions Download Zip file did not function properly.  We have replaced it with a new Logic Model dated 080509.  If you have already downloaded the zip file, please re-download JUST THE ZIP FILE and use the new Logic Model.  You DO NOT NEED TO DOWNLOAD A NEW APPLICATION.  You do not need to re-do any of the other forms.  Sorry for the inconvenience.
Q.  Do I have to send in the Affirmatively Furthering Fair Housing statement with my application?

A.  No, that will be an addendum to the grant agreement.  

Q.  May I split the SC position between more than one person?
A.  Yes, but you do not need to indicate this on the application.

Q.  Do I have to send in Section 3 Reporting with the application?

A.  No, just make sure that you do the Section 3 Reporting as required after you get the grant.  For a PHA, ROSS and FSS should be included in your overall Section 3 reporting.
Q.  We’re PHAS-Troubled, but we’re going to not be soon.  Do we still need a Contract Administrator Partner Agreement?

A.  YES!  If you are on the Troubled list for ANY reason on the due date of the NOFA, you need a CAPA that covers the entire period of your grant.  You can always amend or cancel the agreement with the approval of your Field Office once you are off the Troubled list.

Q.  What is the fax number this year?
A.  toll free 1-800-HUD-1010 or toll 215-852-8798

Q.  The expiration date on the SF-424 is 1/31/2009, is it the right one?

A.  Yes, please use the form in the application.  
Q.  You said I should watch the Logic Model and NOFA Process/General Section NOFA, so I really want to – where do I find them?

A. http://www.hud.gov/webcasts/archives/nofa09.cfm
